Mittausohjeet

Myynnissä olevan vaatteen kokonumero on usein joko vanhaa mitoitusta tai pelkkä arvio nykykoosta, sillä vintagevaatteessa ei välttämättä ole kokolappua ollenkaan. Tämän takia on tärkeää tutustua tuotteen kuvauksesta löytyviin mittatietoihin, kun haluat varmistaa vaatteen sopivuuden juuri sinulle. Jokaisen myynnissä olevan tuotteen kohdalta löydät useita eri mittoja sekä kuvauksen tuotteen kunnosta sekä maininnan tuotteen mahdollisista vioista.

Helpoiten mittojen vertailu käy niin, että vertaat myynnissä olevan vaatteen mittoja suoraan omasta vaatekaapistasi jo löytyvään juuri sinulle sopivaan vaatteeseen.

Muistathan, että turhat palautukset rasittavat ympäristön lisäksi myös sinua, joten luethan tuotteen kuvauksen sekä mitat tarkasti!

Tarvittaessa voit aina kysyä lisätietoja myynnissä olevasta tuotteesta esimerkiksi sähköpostilla osoitteesta info@viivinvintage.fi.

 

Vintagemitoitus

Ennen vaatteet tehtiin usein itse tai pyydettiin sisarusta, sukulaista tai ystävää tekemään vaatteita. Vaihtoehtoisesti oli myös aika tavallista teetättää vaate suoraan omien mittojen mukaisesti, eikä tällöin vintagevaatteissa ole välttämättä kokolappuja ollenkaan. 

Vaatteiden mitoitus on vaihdellut ja muotitrendit muuttuneet vuosikymmenten varrella. Esimerkiksi 1960-70 luvuilla vaatteet olivat istuvampia ja vaatekoko nykykokoon verrattuna on useita numeroita pienempi. 1980-90 luvuilla mitoitus oli puolestaan reilusti väljempää ja nykykokoon verrattuna ylisuurta. Monesti vintagevaatteista on tarjolla vain pienempiä kokoja siksi, että ihmiset ovat aiemmin olleet myös pienikokoisempia, mutta se ei ole koko totuus. Saatavilla oleviin vintagevaatekokoihin liittyy usein myös se, että monesti jäljelle jääneet vintagevaatteet on ns. teinikokoisia, joista on kasvettu pois niin, ettei vaate enää mahdu päälle. Mitä kauemmas menneille vuosikymmenille mennään sitä tärkeämmässä roolissa erilaiset muotoilevat alusvaatteetteet ovat olleet vaikuttaen vaatteen istuvuuteen merkittävästi siirrellen kurveja oikeisiin paikkoihin, jotta saadaan esimerkiksi vyötärö parhaiten esiin. 

Mitoitusten muuttuminen eri vuosikymmenen varrella on vain yksi hyvä syy lisää olla välittämättä vaatteen kokolapusta liikaa. Vaate on siis alunperin saatettu tarkoittaa vaikka väljemmäksi oversize-kokoiseksi, mutta kukaan ei kiellä käyttämästä vaatetta istuvampana tai päinvastoin. Sillä ei tarvitse olla merkitystä, onko tuote alunperin miesten, naisten tai lasten vaate, jos kuosi tai malli muuten miellyttää. Tärkeämpää on vertailla tuotteiden mitoitusta omiin vaatekaapeista jo löytyviin itselle sopivankokoisiin vaatteisiin. 

 

Mitat

Kainalo-kainalo

Mitta kainalosta kainaloon, kun vaate on levitettynä tasoksi

Olka-helma

Vaatteen pituus olkapäästä helmaan

Olka-olka 

Mitta suoraan olkapään saumasta olkapään saumaan (ei niskan kautta!)

Vyötärön ympärys

Vyötärön ympärysmitta mitattuna vyötärön kapeimmasta kohdasta

Lantion ympärys

Lantion ympärys mitattuna lantion leveimmästä kohdasta, usein noin 20 cm vyötäröltä alaspäin mitattuna

Vyötärö-helma

Vaatteen pituus vyötäröltä helmaan

Mallinuket

Naisten vaatteet on kuvattu noin kokoa 36-38 olevan mallinuken päällä ja miesten/unisex vaatteet noin S-M kokoisen mallinuken päällä. 

Pääsääntöisesti vaatteita ei ole neulattu mallinuken päällä pienemmäksi, mutta jos näin mallinukelle isokokoisella vaatteella tehty, on tästä maininta tuotteen kuvauksessa.