Vaatehuolto

Tärkeintä on kohdella vaatetta sen ansaitsemalla rakkaudella. Ekologisin vaate on se, joka sinulla on jo kotona ja josta pidät huolta niin, että pystyt tarjoamaan vaatteelle mahdollisimman monia käyttökertoja. Siksi onkin äärimmäisen tärkeää pestä ja huoltaa vaatetta tai asustetta oikein sekä tarvittaessa korjata tai korjauttaa tuote käyttökelpoiseksi.

Joskus vaatteen materiaali vaatii sen, että kannattaa luottaa vaatteen pesu tai tahranpoisto suoraan ammattitaitoisen pesulan vastuulle tai antaa ammattitaitoisen suutarin tai ompelijan hoitaa vaatteen tai asusteen korjaus tai muokkaus. Vaatteen käyttöiän pidentäminen on investointi, joka kannattaa tehdä. Käyttämällä ammattilaisen palveluita voit samalla tukea suomalaista työtä.

Vaatteen käyttökertojen moninkertaistaminen on aina ekoteko.

Mitä voit itse tehdä?

Kannattaa tutustua eri materiaaleihin ja niiden vaativiin pesu- sekä huolto-ohjeisiin. Esimerkiksi jotkin materiaalit saattavat vaatia huoltoa jokaisen käyttökerran jälkeen.

Myös eri materiaaleilla on todella erilaisia ohjeita siihen, kuinka usein materiaali vaatii pesua, joskus myös esimerkiksi tuuletus tai pakastaminen voi raikastaa turhan pesun sijaan, kannaattaa myös miettiä, tarvitseeko vaate todella pesua? Vaatetta pestessäkin on paljon asioita huomioitavana, kuten esimerkiksi vaatiiko tuote käsinpesua tai muuta erikoispesuohjelmaa, millaisia pesuaineita materiaali vaatii, miten tuote kuuluu kuivattaa pesun jälkeen tai miten vaatetta kannattaa säilyttää pesun jälkeen.

Valitettavasti käytetyissä vaatteissa on harmillisen harvoin tuotelaput enää jäljellä, jolloin vaatteen materiaali täytyy arvioida. Pyrin esittämään oman arvioni tuotteen materiaalista jokaisen tuotteen kohdalla, mutta huomioithan, että kyseessä on aina arvio.

Ennen on myös käytetty paljon materiaaleja tai materiaalisekotteita, joita ei ole ollut olemassa enää vuosikymmeniin. Usein kyseessä on erilaiset keinokuitu sekoitteet, jolloin vaatehuollossa voi noudattaa muiden vastaavien keinokuitujen hoito-ohjeita.

Tietoa erilaisista materiaaleista ja niiden ominaisuuksista löydät mm. Suomen Tekstiili & Muodin Kuituoppaasta.

https://www.stjm.fi/kuituopas/#/

Aluspukeutuminen

Aluspukeutumisen tärkeyttä ei myöskään saisi unohtaa! Sen lisäksi, että oikeanlaiset ja oikeankokoiset alusvaatteet saavat vaatteen istumaan paremmin samalla suojaten päällysvaatetta niin, ettei sitä tarvitse pestä yhtä usein. Aluspukeutuminen ei tarkoita pelkästään voimakkaasti muotoilevia alusvaatteita, vaan myös väljemmän mitoituksen aluspukeutumiselle on merkityksensä.

Hepene kategoriasta löydät mm. alusmekkoja, paitoja sekä hameita, jotka ovat sopivia tähän tarkoitukseen! Vinkkinä, että osa alusmekoista ja paidoista on niin kauniita, että ne sopivat myös päällysvaatteiksi!

Paljon hyviä vinkkejä Vaatehuoltoon löydät mm. täältä:

ARKIVÉ ATELIÉR

Arkivén verkkosivuilta sekä Instagram-tililtä löydät lukuisia hyviä vinkkejä monien eri materiaalien oikeanlaiseen huoltamiseen. Tämän lisäksi Arkivén verkkokaupasta löydät monia erilaisia apuvälineitä sekä tuotteita, joiden avulla takaat aarteillesi mahdollisimman pitkän käyttöiän.

https://www.arkiveatelier.com/

https://www.instagram.com/arkiveatelier/

 

MARTAT

Marttojen sivuilta löydät monipuolisesti vinkkejä ja ohjeita vaatteen koko elämänkaareen valmistamisesta säilyttämiseen, pyykkäämiseen, tahranpoistoon, huoltamiseen, korjaamiseen, uudelleen käyttämiseen sekä kierrättämiseen. Hyödynnä Marttojen parhaat vinkit vastuullisuuteen omassa arjessasi.

https://www.martat.fi/marttakoulu/

OUTI LES PYY

Outi Pyy on helsinkiläinen vastuullisuusvaikuttaja, puhuja, tekstiilialan vastuullisuuteen erikoistunut liiketoimintakonsultti sekä kestävän vaatehuollon ja kierrätysmuodin ammattilainen. Blogissa käsitellään vastuullista muotia, tekstiilikierrätystä, vaatehuoltoa ja yleensä sitä miten voi muuttaa kulutuksensa kestävämmäksi. Outi Les Pyy on mm. julkaissut Instagram-tilillään (@outilespyy) listan vastuullisista suomalaisista yrityksistä ja vastuullisuuden sanaston selityksineen.

https://outilespyy.com/category/vaatehuolto/ 

Pyykkimuia Facebook-ryhmä

Pyykkimuia- Facebook-ryhmässä voi esittää koko ryhmälle näkyviä kysymyksiä liittyen ekologiseen vaatehuoltoon, tahranpoistoon ja pyykinpesuun. Ryhmässä puhutaan pesuaineista, eri tavoista pestä pyykkiä ja kaikista muistakin tavoista huoltaa vaatteita, kuin vain pelkästään konepesemällä niitä.

https://www.facebook.com/groups/pyykkimuianjengi

Ekologinen vaatehuolto - videoluentosarja

Vastuullisuusvaikuttaja ja tekstiilihuollon ammattilainen Outi Pyy sekä Taitoliitto ovat tehneet yhteistyössä viisiosaisen luentosarjan liittyen ekologiseen vaatehuoltoon ja kertoo, miten voit vaikuttaa omilla valinnoillasi tekstiilien pitkäikäisyyteen hoitamalla niitä oikein ja huolellisesti. 

https://www.taito.fi/kasityoohjeet-ja-jutut/ekologinen_vaatehuolto_ja_pyykinpesu/