Vintagemitoitus

Ennen vaatteet tehtiin usein itse, tai pyydettiin sisarusta, sukulaista tai ystävää tekemään vaatteita. Vaihtoehtoisesti oli myös aika tavallista teetättää vaate suoraan omien mittojen mukaisesti, eikä vintagevaatteissa ei aina ole kokolappuja ollenkaan. 

Vaatteiden mitoitus on vaihdellut ja muotitrendit muuttuneet vuosikymmenten varrella.

Esimerkiksi 1960-70 luvuilla vaatteet olivat istuvampia ja vaatekoko nykykokoon verrattuna on useita numeroita pienempi. 1980-90 luvuilla mitoitus oli puolestaan reilusti väljempää ja nykykokoon verrattuna ylisuuria. Myös erilaiset muotoilevat alusvaatteet ovat olleet tärkeä osa pukeutumista. Tämän lisäksi ihmiset ovat olleet ennen pienempi kokoisia.

Mitoitusten muuttuminen eri vuosikymmenen varrella on vain yksi hyvä syy lisää olla välittämättä vaatteen kokolapusta liikaa. Vaate on myös alunperin saatettu tarkoittaa vaikka väljemmäksi oversize-kokoiseksi, mutta kukaan ei kiellä käyttämästä vaatetta istuvampana tai päinvastoin. Sillä ei tarvitse olla merkitystä, onko tuote alunperin miesten, naisten tai lasten vaate, jos kuosi tai malli muuten miellyttää. Tärkeämpää on vertailla tuotteiden mitoitusta omiin vaatekaapeista jo löytyviin itselle sopivankokoisiin vaatteisiin. Löydät jokaisen tuotteen kohdalta kokoarvion sekä monia mittoja tuotteesta. Tarvittaessa voit aina kysyä lisätietoja myytävästä tuotteesta esimerkiksi sähköpostilla viivinvintage@gmail.com.